Anksiyete Nedir?

 Anksiyete, korku endişe ve huzursuzluk hissidir. Terlemenize huzursuz ve gergin hissetmenize yol açabilir. Strese karşı normal bir tepki olarak kabul edilebilir. Örneğin iş yerinde zor bir durumla karşılaştığınızda ,sınava girmeden önce veya önemli bir karar alma aşamasında kendinizi endişeli hissedersiniz. Kaygı Bu gibi durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Kaygı size enerji artışı verebilir, odaklanmanıza yardımcı olabilir. Ancak kaygı bozukluğu yaşayan insanlar için kaygı geçici değildir ve bunaltıcı ve hasar verici olabilir.


Kaygı bozukları nelerdir?

Kaygı bozuklukları ,kaybolmayan ve zamanla daha da kötüleşebilen kaygıya sahip olduğunuz problemlerdir. Kaygı bozukluğunun neden olduğu semptomlar iş performansına okul çalışmalarına ve insan ilişkileri gibi günlük aktivitelere zarar verebilir.

Anksiyete bozukluklarının türleri nelerdir?

Yaygın anksiyete bozukluğu: Bu durumdaki kişiler ;sağlık para iş ve aile gibi sıradan konularda endişeye kapılırlar. Ancak endişe düzeyleri yüksektir ve en az 6 ay boyunca neredeyse her gün bu durumu yaşarlar.

Panik atak: Tehlikenin olmadığı durumlarda ani ve tekrarlayan periyodlar halinde  yoğun korku dönemleridir .Ataklar hızlı başlar ve birkaç dakika veya daha fazla sürebilir.

Fobiler: Gerçek bir tehlike oluşturmayan veya az tehlike arz eden bir şeyden yoğun bir şekilde korkarlar. Örümcekler, kalabalık ortamlarda bulunmak bu durumlara örnek teşkil edebilir.

Anksiyete bozukluklarına ne sebep olur?

Anksiyetenin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Genetiğin ,beyin biyolojisinin ve kimyasının, stres durumunun ve çevrenin anksiyete gelişiminde önemli rol oynadığı düşünülmektedir.

Anksiyete bozuklukları için kimler risk altındadır?

Anksiyete türlerinin farklı türleri için farklı faktörler değişkenlik gösterebilir. Örneğin Yaygın anksiyete bozukluğu ve fobiler kadınlarda daha sık görülmekte ama sosyal anksiyete kadınları ve erkekleri eşit derecede etkiler. Bütün anksiyete bozukluğu türleri için genel risk faktörleri vardır.

  • Yeni durumlarda veya yeni insanlarla tanıştığınızda utangaç veya içine kapanık olmak gibi bazı kişilik özellikleri 
  • Erken çocukluk veya yetişkinlik dönemindeki travmatik olaylar 
  • Ailenin kaygı  ve diğer zihinsel bozuklukluklar geçmişi
  • Tiroit sorunları veya kalp ritim bozuklukları 

Anksiyete bozukluklarının belirtileri nelerdir?

Farklı anksiyete bozuklukları  farklı  semptomlara sahip olabilir.

Ama hepsinin sahip olduğu ortak semptomlar var. Bunlardan bazıları:

  • Kontrol edilmesi zor olan endişeli düşünceler veya inançlar. Bunlar insanları huzursuz eder ve insan üzerindeki gerginliği artırarak hayatını olumsuz anlamda etkiler. Bu durumlar hemen kaybolmaz zamanla daha da kötüleşebilir.
  • Çarpma veya hızlı kalp atışı açıklanamayan ağrı ve sızılar baş dönmesi ve nefes darlığı gibi fiziksel semptomlar 
  • Her gün yaptığınız günlük aktivitelerden  kaçınma gibi davranış değişikleri
  • Kullandığınız kahve diğer maddeler bazı ilaçlar daha kötü durumlara yol açabilir.

Anksiyete bozuklukları nasıl teşhis edilir?

Sağlık uzmanınız size belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Belirtilerinizin nedeninin farklı bir sağlık sorunu olmadığından emin olmak için fizik muayene ve laboratuvar testleri de yaptırtılabilir.

Başka bir sağlık sorununuz yoksa psikolojik değerlendirme yapılır.

Anksiyete bozukluklarının tedavileri nelerdir?

Ana tedaviler psikoterapi(konuşma terapisi) , ilaçlar veya her ikisinin uygulandığı durumlar olabilir.

Bilişsel Davranışçı terapi: Anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılan bir psikoterapi türüdür .BDT size farklı düşünme ve davranış biçimleri öğretir. Korku ve endişe hissetmenize yol açan durumlara karşı verdiğiniz tepkileri değiştirmenize yardım edebilir. Bu maruz kalma terapisi içerebilir. Kaçındığınız şeyleri yapabilmeniz için korkularınızla yüzleşmenize odaklanır.

İlaçlar: Anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında anti-anksiyete ilaçları ve bazı antidepresanlar bulunur. Bazı ilaç türleri, belirli türdeki anksiyete bozuklukları için daha iyi sonuç verebilir. Hangi ilacın sizin için en iyi olduğunu belirlemek için sağlık uzmanınızla yakın bir şekilde çalışmalısınız. Doğru ilacı bulmadan önce birden fazla ilacı denemeniz gerekebilir.

NIH: National Institute of Mental Health--Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine