BM: Ülkeler Sera Emisyonlarını Azaltmada Başarısız

 Birleşmiş Milletler bir çok ülkenin iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için sera gazı kirliliğinde derin kesintiler yapma sözünü tutmadığı konusunda açıklama yaptı.


2015 yılında imza altına alınan Paris İklim Anlaşması uyarınca ülkelerin "Ulusal olarak Belirleniş Katkılar" kısaca NDS'ler diye adlandırılan sera gazı azaltma planlarının ayrıntılarını BM'ye sunmaları ve ardından bunların toplam etkilerini hesaplamaları gerekiyor. Anlaşmanın hedefi küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2 santigrat derece ve ideal olarak 2,7 dereceden fazla yükselmesini engellemek.

Endişeli Bilim Adamları Birliği ve Enerji Programı Politika Direktörü Rachel Cleetus ,"Bilimin gösterdiği doğrultuda kalmak için 2030 yılına kadar ki süreçte yaklaşık yüzde 45 ila 50 oranında bir azaltmaya ihtiyaç var" dedi.

BM'den yayınlanan yeni bir rapora göre şimdiye kadar sunulan NDC'ler, küresel emisyonların 2010 seviyelerine kıyasla 2030'a kadar yüzde 16 artarak devam etmesine izin verecek. BM'nin 2,7 derece sıcaklık artışı hedefine ulaşmak 2050 yılına kadar fosil yakıtlarım neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasını gerektirecek.

Cleetus "Olmamız gerekenden çok uzaktayız" diyerek şu anki durumu ifade ediyor.

Biden yönetimindeki ABD ikilim değişikliği konusunda Trump yönetimine göre daha olumlu bir politika izliyor. İklim planını güncelleyen ABD sera gazı emisyonlarını 2005 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltma sözü verdi. Ancak Temiz bir elektrik standardı gibi bazı politika ve programlardan bazıları henüz Kongre'den geçmiş değil.

BM küçük de olsa umut verici bir haber de var. Ülkeler NDC'lerine yönelik daha yakın tarihli güncellemelerle fosil yakıtları terk etme konusunda daha istekliler.

BM hala birçok ülkeden güncel planlar beklemekte. Bunlar arasında Japonya, Avustralya, Güney Kore ve Brezilya'nın yanı sıra en büyük sera gazı salan ülke olan Çin yer alıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine