Nükleer Füzyon Nedir?

 Nükleer Füzyon; iki veya daha fazla atom çekirdeğinin daha büyük bir element oluşturmak için birleşmesi olarak tanımlanır. Böyle bir atomik birleşmede çok yüksek miktarda enerji açığa çıkası enerji üretimi açısından önemlidir. 

İnsanlık bu enerji salınımını kullanabilirse bol, tükenmez ve büyük ölçüde sürdürülebilir bir güç kaynağına sahip olmuş olacak. Şimdilik insanoğlu buna ulaşabilmiş değil fakat bu alanda artan çalışmalar yeni gelişmeler hedefe her gün biraz daha yaklaştırıyor.


Nükleer Füzyon Nasıl Çalışır?

atomlar kuvvetli nükleer güçleriyle daha büyük gruplar oluştururlar. Arada oluşan çekim quark adı verilen üç bileşenli parçacık arasındaki etkileşimlerden meydana gelir.

Coulomb kuvveti (elektrik yüklerinden dolayı aralarındaki itme veya çekme kuvveti) sayesinde protonlar birbirlerinden uzak mesafede dururlar. Bu mesafe nükleer kuvvetin tutamayacağı kadar uzaktır. 

Nötronlar protonlarla birlikte atomun çekirdeğinin oluştururlar. Yükleri olmadığından itilemezler. Teoride bir nötronla dost olan bir proton 

başka bir proton ve nötron ortaklığına bağlanabilir .Bu durumda nötronlar bir tür aracı görevi görür. Fakat birden fazla protonun yakın bir yerde toplanması kolay bir iş değil. Kolay bir birleşimde dahi örneğin Bir helyum-3  yapmak için iki deuterium(bir proton ve bir nötrondan oluşan hidrojen ) atomuna ihtiyaç var ve bu iki atomun birleşmesi için güneş çekirdeğinde bulunan türde bir basınç gereklidir.

Karbon büyüklüğündeki gibi daha büyük elementlerin ortaya çıkması için güneş çekirdeğinde 6 kat daha sıcak(yaklaşık 100 milyon Kelvin) fırınlara ihtiyaç vardır.

Çekirdekleri altın uranyum ölçeğinde daha ağır elementlere dönüştürmek için kozmik bir güç derecesi gerekmektedir. Çarpışan Nötron yıldızlarında veya  belirli süpernovalardaki gibi kuvvet türleri gibi.

Nükleer Füzyon Nasıl Enerji Üretir?

Füzyon gücü üretimi ,nükleer parçacıkları bir arada tutmak için gereke enerji miktarındaki farklılıklara bağlıdır.

eğer bir alfa parçacığı alıp bunu tartarsak  4,00153 birim kütle olacaktır. Eğer her bir atomu ayrı ayrı tartarsak toplam kütle 4.03188 birim olacaktır. Yani "Enerji = kütle x ışık hızının karesi" denklemine göre ( E=mc^2 ) kütledeki fark aynı zamanda enerjideki farktır .Birbirine bağlı olan parçacıkların toplanması, ayrı oldukları zamana göre daha aza enerjiye sahiptir. Bu nedenle birleştiklerinde O yedek enerji dünyaya salınır.

Güneş'teki böyle bir enerji elektromanyetik radyasyon veya güneş ışığı olarak dalgalar halinde yayıldığı yüzeye yavaş yavaş ulaşır .Fizikçiler ve mühendisler  Dünya'da nükleer füzyondan salınan enerjiyi yakalamanın peşinde ve bunun için cihazlar geliştiriyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine