Volkanik patlamaların zamanı tahmin edilebilir mi?

 Hawaii'de yer alan "Mauna Loa" volkanı dünyanın enbüyük kalkan volkanı ve 700 bin yıldır aktif. Bilim adamlarını "Mauna Loa" da yapılan çalışmadaki bilimsel verilere dayandırdığı açıklamaya göre ileriki tarihlerdeki volkan patlamaları tahmin edilebilir.


 Zemindeki değişimlerin GPS ve uydu verileri incelenerek yanardağın içindeki magma akışını modelleyebildiler ve bir sonraki patlamaya neyin yol tetikleyip ve tetikleyemeceğini bulmayı başardılar.Bu etkenin deprem olduğunu açıklayan bilim adamları sonuçları 2014'ten beri meydana gelen magma akışının ölçümlerine dayandırmaktalar.

Jeolog Bhuvan Varugu 6 veya daha yüksek bir depremin yanardağın altındaki batı kanadının altındaki yatay bir hat boyunca magma akışının neden olduğu stresi azaltacağını ve depremin bir patlamayı tetikleyebileceğini söyledi.

Araştırmacılar yeni verilere göre magmanın yeni bir akış yönü bulduğunu bunun patlama riskini artırabileciğini ortaya koydular.Bu faaliyetlerin magma üzerindeki kayanın kırılma olasığını artırdığını ve depremin patlamaya neden olabileceğini ifade ettiler.

Erken uyarı sistemleri önem arzediyor.Çünkü 1950'deki patlamada lavların kıyıya ulaşması sadece 3 saat almıştı.Yine 1950 ve 1984 patlamalarından önce önemli depremler yaşanmıştı.

Deniz Jeologu Falk Amelung:

"Patlamaların zamanlamasını tahmin etmek, birçok değişken ve tahmin içeren inanılmaz derecede karmaşık bir iştir - ancak bu yeni çalışmada olduğu gibi dikkatli magma haritalama stratejileri gelecekteki modelleme için paha biçilmez veriler sağlayabilir."

"Son altı yılda magma gövdesinin nasıl ve neden değiştiğini açıklayabiliriz. Gözlemlemeye devam edeceğiz ve sonunda bir sonraki patlama bölgesini tahmin etmek için daha iyi modellere yol açacak."

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-021-89203-6

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine