Kahraman Mı Cani Mi? J. Robert Oppenheimer Kimdir?

 J. Robert Oppenheimer (Nisan 22, 1904 – Şubat 18, 1967) Amerikalı bir teorik fizikçiydi. Atom Bombasının babası olarak bilinen Oppenheimer, Manhattan Projesinin lideriydi. Manhattan Projesi 2.Dünya savaşında ilk Atom bombası araştırılması ve geliştirilmesi için Amerika, İngiltere ve Kanada'nın desteklediği projedir.


Oppenheimer New York kentinde zengin bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Üniversite eğitimini Harvard Üniversitesi'nde alan Oppenheimer fizik ve matematik alanında çalıştı. Harvard mezuniyeti ardından Almanya'da Göttingen Üniversitesi'nde Fizikçilere liderlik ederek çalışmalarını sürdürdü.

1927 yılında Amerika'ya dönen ünlü fizikçi California, Berkeley Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti. Kısa sürede ülkenin en çok saygı duyulan fizikçilerinden biri olan Oppenheimer, 1942'de gizli bir proje olan Manhattan Projesine liderlik etmesi için programa dahil edildi.

Proje büyük bir başarı imza attı ve ilk atom bombası denemesi temmuz 1945'te New Mexico'da test edildi. Daha sonra 1945 Ağustos'unda Japonya'ya karşı kullanılan bomba 2.Dünya savaşını bitirdi.

Savaştan sonra Oppenheimer, nükleer silahların kontrolünün önde gelen savunucularından biri haline geldi. Aynı zamanda Soğuk Savaş ve silahlanma yarışının karşısında muhalif bir tutum sergiledi .Oppenheimer 1967'de hayatını kaybetti.

Oppenheimer karmaşık ve tartışmalı bir kişiliğe sahipti. Son derece zeki ve bilimi adanmış bir kişilikti. Onun bir ürünü olan Atom bombası çalışmalarında rahatsız olan Oppenheimer ünlü olan o sözü söyledi: 

"Ben dünyaların yok edicisi Ölüm oldum."

Oppenheimer'ın bıraktığı miras hala tartışılıyor. Kimileri onu 2.Dünya Savaşını bitirdiği için kahraman olarak görürken kimileri de onun Dünya'da en ölümcül ve yıkıcı kitle imha silahlarını ürettiği için cani olarak görüyor. Ne kadar tartışmalar olursa olsun şüphesiz ki o 20.yüzyolın en önemli fizikçilerinden biriydi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine