Tarihin En Ölümcül Günü

 İnsanlık tarihinde nükleer felaketler, savaşlar, salgın hastalıklar gibi birçok insanlığı tehdit eden sebep bulunmakta. Tarihin en büyük felaketlerinden biri de Çin'de gerçekleşti.

Tam olarak söylenemese de birçok kaynağa göre Dünya'nın en ölümcül günü 23 Ocak 1556 olarak düşünülüyor. Büyük depremin neden olduğu felaket Çin'in Shaanxi bölgesinde gerçekleşti. Bu bölge aynı zamanda Çin Uygarlığının beşiği olarak biliniyordu.

Deprem birkaç saniye sürmesine rağmen 100.000'den fazla insanın ölmesine yol açtı. Depremin devamında ise meydana gelen heyelanlar, obruklar, yangılar, göç ve kıtlık nedeniyle toplamda 830.000 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Tabi ki bu sayılar 1. ve 2. Dünya Savaşları, kıtlıklar, pandemiler ve seller düşünüldüğünde bu olaydaki düşük gözükse de tek bir gün göz önüne alındığında en fazla kayıp olan gün olarak kayıtlara geçti.

Depremin büyüklüğünün 8,0 - 8,3 büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükten daha büyük depremler daha önce ve daha sonra yaşanmasına rağmen etkisi 23 Ocak 1556,'taki deprem kadar olmadı. Bu duruma bölge jeolojisi, kentsel tasarım gibi nedenlerle Huaxian, Weinan, ve Huayin kentlerinde büyük hasarlara neden oldu.

Depremde 18 metre açıklıkların oluştuğu, depremin merkez üssü olan Huaxian kentinde tüm yapıların yıkıldığı ve halkın %60'ının hayatını kaybetti.

İlginizi çekebilir:

Türkiye'de Yaşanmış En Büyük 10 Deprem

Deprem Nasıl Oluşur?


kaynak: sciencealert


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine