Siyasette Memurlar Yoktur: Kılıçdaroğlu ve Al Gore

 Al Gore, 2000 Amerika Başkanlık Seçimlerinde Demokrat Parti Başkan Adayı oldu ve Rakibi George W. Bush'a az bir oy farkıyla kaybetti. Bu yazımda demokrasi ve seçimler üzerine kısa bir değerlendirme yapacağım.


Yukarıdaki grafik ABD 2000 Başkalık Seçimi sonuçlarını gösteriyor. Cumhuriyetçi aday George W. Bush ve Demokrat aday Al Gore'nin kıyasıya yarışında Al Gore seçim sistemi gereği fazla oy almasına rağmen seçimleri kaybetti. Öyle ki aşağıda ki tabloda görüleceği üzere; Al Gore sadece bir eyalette dahi üstün gelse başkanlık yarışını kazanacaktı. Örneğin Florida eyaletinde sadece 537 oyla kaybetti. Bu 537 oy sadece Al Gore'nin değil tüm Dünya'nın özellikle de Orta Doğu'nu kaderini belirledi. Demokrasi bu kadar netti işte sadece o gün McDonald'sa gidip akşam televizyonda Friends izleyecek olan alade bir gün geçiren 537 seçmen sadece kendi adına değil tüm ülke adına karar vermişti. 


Bu önemli oy oranından sonra Al Gore, benim şu kadar oyum var 2004 seçimlerinde yine ben adayım demedi ve 2004'te John Kerry aday oldu ve hezimet yaşayarak seçimi yüzde 5 oy farkla kaybetti.

Buradan hareketle ülkemize gelecek olursak; Aday olan Kılıçdaroğlu (hele ki önünde kazanması daha muhtemel iki varken) iktidar  ekonomi, dış politika, istihdam, göçmen sorunu, deprem gibi sorunlarla boğuşurken seçimi kaybetti. Tüm muhalif seçmende tamir edilmesi mümkün olmayan bir hayal kırıklığı bıraktı. seçim sonucunda kaybettim çekiliyorum demesi gerekirken koltuğunda kalmaya devam ediyor. Bu demokrasiye inanmamaktır. Milyonlar sizin küçük çıkarılanlarınıza uymak zorunda değildir Halkta en çok karşılığı olanlar öne çıkar ve özellikle de Başkanlık sisteminin olduğu sistemlerde tek şansları olur.

Yanlış anlaşılmasın Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasına karşı değilim hatta 12 seçim kaybetti muhabbetine de girmeyeceğim o başka bir yazının konusu. Sadece tek bir şansın vardı ve kullanamadın şimdi gereğini yapman gerekir. SİYASETTE MEMURLAR YOKTUR!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine