Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine

 Merhaba Blogda Türk Siyasetine ilişkin görüşlerimi paylaşacağım bir bölüm oluşturdum. Adı "Mayın Tarlası" çünkü Türk Siyaseti tam anlamıyla bir mayın tarlasına benziyor ve özellikle hassas olan konulara değinildiği zaman etkisi bir mayın patlaması gibi gerçekleşiyor.

Son süreçten başlamak gerekirse bir perspektif oluşturmak iyi olacaktır. Muhalefet seçimleri hazin bir sonuçla kaybetti. Aslında 2014 ve 2018 de olduğu gibi ufak fakla seçimi Erdoğan kazandı. Değişen sadece seçimin 2.tura kalması ve Muhalefet adayının yüzde 48'si oldu. Tabi ki bu bir teselli olmayacak. Yapılan hatalardan başlayacak olursak bence muhalefet ekonomik durumun kötü görünmesine fazlaca güvendi ve seçmenin kendisine geçeceğine kanaat getirdi. Bu hataların başlangıcıydı. Yine çok sıkmadan hap bilgi gibi sıralayacak olursak.

Muhalefetin Seçimdeki Hataları

  • Aday Konusu: Bence önemli hatalarından biriydi. Hele ki 2019 Yerel seçimlerinde Muhalefetin başarılı bir görüntü sergilemesi sonrası iki Büyükşehir adayının isminin her akşam televizyonda deli gibi tartışılması muhalefeti yıprattı ve iktidar bloğunun yanlışlarının toplumda tartışılmasını engelledi. Ekonomideki fahiş hataların bile üzerini örttü aday tartışması. Burada belirtmem gerekirse 100.yılda Cumhurbaşkanı Kadın olmalıdır imajıyla Adayı Meral Akşener olmalıydı. Yardımcı ise tek kişi olarak Kemal Kılıçdaroğlu. 
  • 6'lı Masa: İsminden oluşturduğu politikalara kadar her şeyi yanlıştı. Açıkçası kuruluşu "Parlamenter Sistem" için ortak bir çalışma ortaya koymak olsa da, bence Kılıçdaroğlu tarafından kurulmasının tek amacı Akşener'i kendi adaylığına etmekti. Bunda da başarılı oldu. Masadaki major iki parti olan CHP ve İyi Parti'nin adaya ortak karar vermesi gerekirken Kılıçdaroğlu olaya küçük partileri dahil ederek Meral Akşener üzerinde bir tahakküm kurdu. Bu sorulması gereken Kılıçdaroğlu'nun bu kadar adaylığa heves ettiği belliyken ne den Akşener bunu önceden görüp masanın amacı Aday belirlemek değildir. Masa bir seçim ittifakı değildir çıkışı yapmadı veya yapamadı ve seçime 2 ay kalmasına kadar bekledi.
  • Akşener'in Çıkışı: Herkesin bildiği üzere  aday Kemal Kılıçdaroğlu olmak isteyince Akşener 1 yılı aşkın süreden sonra itiraz etti ve masadan kalktı ve çok sert bir açıklama yaptı. Ya bu sert açıklama yapılmayıp müzakere edeceğiz denilecekti Ya da bu sert açıklama üzerine başka bir ittifak yoluna gidilecekti. Akşener Zafer, Memleket, Adalet belki YRP ve BTP gibi partileri yanına alıp bir yeni bir yol çizmeliydi. Bu üçüncü yol özellikle taşrada AKP'ye kızgın seçmenin MHP'ye değil bu Üçüncü ittifaka gitmesini sağlardı. En azından meclis çoğunluğu bu Cumhur İttifakı'nda olmazdı.
  • 4 Küçük Partinin CHP Listelerinden Seçime Girmesi: Belki de Meclis'in kaybedilmesinde en önemli sorun buydu. Siyaset cesaret işidir. Hiçbir zaman seçmen kendiyle direk temas etmeyen bir partiye oy ve değer vermiyor. Özellikle CHP ile taban tabana zıt isimlerin CHP'nin en sembolik seçim bölgelerinde aday gösterilmesi sosyal demokrat seçmende derin bir hayal kırıklığı yarattı ve bir çok yerde oylar TİP partisine kaydı. YRP'nin yaklaşık yüzde 3 almasının sebebi saadet logosun seçim pusulasında olmayışıydı.
  • 7'li Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Formülü: Başkanlık sisteminin özü Bir Başkan ve Yardımcılığı makamıdır. Bu iki makamda aynı anda seçime girer ve kazanır. Muhalefet ise 7 kişiye bu unvanı vererek seçmende kafa karışıklığı yarattı. Burada yapılası gereken aday  Kılıçdaroğlu belirlendikten sonra Akşener'in tek yetkili yardımcı olması veya Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı Adayı olduğu Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki CB başkan yardımcısı olmasıydı.
  • Mitingler: Özellikle İstanbul ve İzmir mitingleri tarihi kalabalıklar toplanmasına rağmen çok kötüydü tüm parti liderlerinin konuşturulması ve halkın bunca süre bekletilmesi faciaydı. Ayrıca Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylem birliğinde olmaması bir diğer etkisiz noktaydı. Bir tek Mansur Yavaş diğer Cumhur ittifakının salvolarına cevap vermeye çalışması ilginçti
Şimdilik bu kadar; yine bu yazıya eklemeler yapabilirim. Haftalık olmasa bile "Mayın Tarlası" bölümü altında iç ve dış siyaset konuları hakkında içerikler üretmeye devam edeceğim. Okuduğunuz için teşekkür ederim sağlıcakla kalın.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi