Google Veri Merkezi için Jeotermal Enerji Kullanıyor.

 Google Neveda Çölündeki Veri Merkezi ve Ofis binalarında tamamıyla jeotermal enerji kaynağı kullanımına geçiyor. Bu 2030'a kadar olan hedefi olan, tesislerinde karbonsuz enerji kullanımı için önemli bir adım.

Google jeotermal enerji kullanımı için bir start-up olan Fervo ile çalışıyor. Fervo'nun kullandığı sistem diğer petrol ve doğalgaz sondaj sistemlerinden farklı bir sistem kullanmasıyla göze çarpıyor. EGS denilen sistemde sondaj yapılan iki kuyu yerin 2,35km altında birbirine bağlanıyor. Böylelikle sisteme pompalanan su 191 dereceye ulaşıyor ve elektrik üretmesi için türbinlere iletiliyor.

Fervo yazın 30 günlük deneme sürecinde başarıyla çıktı ve yaklaşık 2600 evin ihtiyacı olan 3,5 milyon megavatlık enerji üretmeyi başardı.

Jeotermal enerji rüzgar ve güneş enerjisine oranla daha artan bir şekilde daha çok ilgi çekiyor. Çünkü elektrik üretimi diğer enerji kaynakları gibi zamana veya hava koşullarına bağlı olmadan 24 saat aralıksız enerji üretimi sağlayabiliyor. ABD Enerji Bakanlığı'na göre ABD tüm dünyaya yetecek kadar enerji üretebilecek bir jeotermal enerji kaynağının üzerinde duruyor fakat 2022 yılında jeotermal enerji kaynağı ülke ihtiyacının sadece yüzde 0,4'lük kısmı kadar enerji üretebildi. Federal uzmanlar 2050 yılına kadar yaklaşık 120 gigawattlık jeotermal enerji üretimi olabileceğini ve bunun ülkenin ihtiyacının yüzde 15'lik kısmını karşılayacağını tahmin ediyorlar.

Google karbon kaynaklı enerji kullanımının bırakılmasını ilk 2007'de karara bağladı ve 2030 yılına kadar merkezlerinde tamamen karbonsuz enerjiye geçme hedefi koydu. Mevcut jeotermal enerji maliyeti Enerji Bakanlığı'nın 2035 yılındaki hedefi olan 45 dolar /KWh değerinin yaklaşık yüzde 90 üzerinde.

Fervo CEO'su Tim Latimer, jeotermal enerji üretim maliyetlerinin Enerji Bakanlığı hedefinin üzerinde olduğu ama ilerleyen süreçte teknolojinin artmasıyla bu maliyetin ciddi ölçüde azalacağını söyledi. Şirket Utah Eyaletinde 400 megavatlık bir tesis kurmak için çalıştıklarını söyledi.

Kaynak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine