İyi Parti ve Geleceği

İyi Parti Yerel seçimlere giderken seçimlere "Hür ve Müstakil" girme kararı aldı. kimileri bu kararı el yükseltme olarak görse de kimileri de bu durumu İyi Parti'nin kendi siyaset dilini oluşturma çabası olarak gördü.

Bana kalırsa İyi parti bir siyasi söylem oluşturmada çok geç kaldı.2918 seçimlerinde yeni kurulan bir partiye göre fena da oy almadı ama önündeki süreci iyi geçirdiği söylenemez. Öncelikle izlediği siyasete karar veremedi. MHP'nin muhalefet çakması olmakla merkez sağda konumlanmak arasında kaldı. Arada "Ömer'in Yolu" gibi saçma bir reklam politikası ile Siyasal İslamcılara bile oynadığı oldu. Bence merkez sağda kalmaya çalışıp Atatürk Cumhuriyetiyle sorunu olmayan Devletin kuruluş ilkelerine saygılı serbest piyasa ekonomisini savunan bir imaj oturtmalıydı. Yani DYP'nin Anap'ın çizgisinde bir parti olmalıydı. Bu duruma yatkın yüzde 25 civarında bir seçmen kitlesinin var olduğunu düşünüyorum. Maalesef Meral Akşener bu politikayı yürütmede çekingen kaldı. 

Bloktaki eski yazılarda 2023 seçim dönemindeki hatalarını defaatle anlattım. O konulara girmeyeceğim. Biraz daha geleceğe bakmaya çalışalım. Şimdi aldığı kara şunu gösteriyor ki 6 ay önce Cumhurbaşkanı Yardımcılığı için aday gösterdiği iki aday karşısında aday göstermek durumunda kalacak. Bunu seçmene özellikle de şehirli ve eğitim seviyesi yüksek olan İyi Parti seçmenine anlatmak ciddi anlamda güç olacak. Bunun haricinde kendi adaylarını çıkardığı durumda bu adayları tanıtmak zor olacak çünkü kendi birkaç sosyal medya hesabı dışına kendine yakın bir medyası yok. Tamamen küçük parti muamelesi görecek. En önemlisi ise hala partiyi oturtmak istediği siyasi zemin konusunda kafası karışık. Seküler milliyetçi bir taban elbette var zafer partisi özellikle de gençler vasıtasıyla bu alanda önde fakat ana muhalefet dahası iktidar olmak isteyen bir parti için bu taban çok kısıtlı ve yeterli olmayacaktır. 

Özetle İyi Parti'nin şuan ki siyasi tablo içinde mevcut yıpranmış başkanıyla misyonunu tamamladığını düşünüyorum. Önemli istifalar olmasına rağmen tam anlamıyla dağılmaması ise Akşener sonrasına hazırlık yapan parti içi grupların varlığı olduğunu söylemek herhâlde yanlış olmaz. Bakalım zaman bize getirecek. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine