Ankara 2024 Yerel Seçim Analizi

2019'da Ankara'da seçimi 1. sırada tamamlayan Mansur Yavaş Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu.  1.662.183 milyon ve %50,93 oy oranıyla ipi göğüslemişti Mansur yavaş. Seçime İyi Parti ile ittifak halinde gidilmiş o zamanki adıyla HDP ise seçimde aday çıkarmamıştı. 2024 Seçimlerine giderken Cumhur ittifakı bütünlüğünü korurken, Millet İttifakı seçime ayrı ayrı gidiyor. Ankara Büyükşehir Başkanlığı özelinde seçim analizi yaptık.


İlk önce adayları sıralayacak olursak;

Adalet ve Kalkınma Partisi

Turgut Altınok

Cumhuriyet Halk Partisi

Mansur Yavaş

İYİ Parti

Cengiz Topel Yıldırım

Vatan Partisi

Utku Reyhan

Dem Parti

Gülten Kışanak

Türkiye Komünist Partisi

Ali Ufuk Arıkan

Demokratik Sol Parti

Mehmet Selim Çetin

Demokrasi ve Atılım Partisi

Mümtaz Akıncı

Zafer Partisi

Bartu Soral

Millet Partisi

Salih Koç

Yeniden Refah Partisi

Suat Kılıç

Memleket Partisi

Zafer Burak Hasar

Yeni Türkiye Partisi

Serkan Ünver


Tabi ki mevcut başkan Mansur Yavaş ve Turgut Altınok seçimin favorisi konumunda biz de analizi bu iki isim ve bu iki isme kaybettirebilecek isimler üzerinde yapacağız.

Öncelikle en taze seçim sonuçlarından başlayacak olursak Mayıs 2023 seçimlerinde partiler için seçim sonuçları şöyle gerçekleşmişti;

AKP ve MHP'nin seçimlere beraber gireceği seçimlerde oy oranları 42,78; YRP ve BBP'nin aday çıkaracak. 

Öte yandan İyi Parti ve Dem Parti'nin aday çıkarması önemli çünkü bu seçimin kaybettireni olabilirler. Tabi burada özellikle İyi parti'nin yüzde kaç oy oranını koruyabileceği önemli bir soru işareti.

Şöyle bir durumda da mevcut Mansur Yavaş kendini partiler üstü bir konuma taşıyabiliyor. Merkez ilçelerde buna birkaç örnek verebiliriz.








Örnek vereceğim İlçe: Keçiören 




Keçiören'de Turgut Altınok ezici bir üstünlükle seçimi kazanmıştı. Meclis Üyeliğinde ittifaklar halinde girilen seçimlerde ise Akp+Mhp yüzde 57,85 CHP+ İyi Parti yüzde 35,37 oy almıştı. 


AKP + MHP oyu yüzde 57,85 olmasına rağmen Mansur Yavaş Büyükşehir oylamasında %44.12 oy almış Mehmet Özhaseki ise yüzde %53.86 kalmıştı. Yani Mansur Yavaş CHP ve İyi Parti tabanından olmayan yaklaşık yüzde 4'lük bir kitleyi kendine çekmeyi başarmıştı. Bu özelliğini seçimde de kullanmak zorunda İyi parti, Zafer ve diğer partilerden tabanını tutup yine AKP + MHP bloğundan oy kazanmalı. 
Tablolardan çıkarılacak son veri ise AKP+ MHP bloğu 2019'da yüzde 57,85 almasına rağmen 48,66 oy oranına düşmüş durumda bu da Mansur Yavaş'ın yararına olacak bir faktör. 

Sonuç olarak Mansur Yavaş'ı avantajlı görsem de İyi Parti ve Dem Parti performansı seçimin sonucunu etkileyebilir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerika'nın Suç Oranı En Yüksek 10 Eyaleti

Mayın Tarlası 1 - Türk Siyaseti Üzerine